Yangın alarm sistemleri, can ve mal güvenliğinin korunması için gereklidir. Ofisler, mağazalar, oteller, halka açık alanlar gibi insanların çalıştığı veya ziyaret ettiği çoğu ev dışı binalarda yangın algılama sistemleri yasal olarak zorunludur.
İşveren veya bina sahipleri/sakinleri tarafından yönetmeliğe uygun olarak mutlaka bir yangın güvenliği risk değerlendirilmesi yapılmalı ve güncellenmelidir. Yapılacak değerlendirmeler sonucunda bir yangın durumunda yaralanma veya can kaybı riskini en aza indirmek için yangın alarm ve dedektörleri dahil tüm yangın güvenliği önlemlerinin alındığından emin olmak gerekmektedir.
Yangın algılama ve alarm sistemleri, farklı türlerdeki tesislerde kullanılmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır. Konvansiyonel dediğimiz basit yangın alarm sistemleri, Adresli dediğimiz akıllı yangın alarm sistemleri, Kablosuz yangın alarm sistemleri olmak üzere çeşitleri vardır. Ayrıca, manuel veya otomatik olmalarına göre de kategorilere ayrılabilirler.
Konvansiyonel yangın alarm sistemleri, uzun yıllardır mağazalar ve restoranlar gibi daha küçük işletme ve mülklerde genel olarak kullanılmaktadır.
Fiyat bakımından diğer alarm sistemlerine göre daha uygundur. Yangın algılama sisteminin kurulu olduğu binayı bir dizi algılama bölgesine bölerek çalışır ve her bölge içindeki dedektörler ve ihbar butonları kontrol paneline tahsis edilmiş devreler üzerinde kablolanır. Bir dedektör etkinleştiği zaman, kontrol paneli tetiklenen cihazı içeren devreyi tanımlar ve böylece yangın alarmının kaynaklandığı bölgeyi belirtir. Ancak daha sonra cihazın yerini belirlemek için alanın manuel olarak aranması gerekmektedir.
Adresli yangın alarm sistemleri, dedektörler hakkında ayrıntılı bilgi verirken, konvansiyonel sistemler yalnızca belirli devreler veya bölgeler hakkında bilgi vermektedir.
Adresli yangın algılama paneli, her cihazdan bilgi ve durum raporları alır ve bir yangın, arıza, duman, ısı veya kirlilik varsa tam yerini belirtir.
Akıllı yangın alarm sistemleri, konvansiyonel panellerden daha ayrıntılı bilgi vermesi nedeniyle daha pahalı ve daha karmaşıktır. Artırılmış esnekliğe, zekaya, tanımlama hızına sahip olduklarından, büyük ticari tesisler ve daha karmaşık ağ bağlantılı sistemler için tasarlanmıştır. Adresli sistemlerde, farklı türde başlatma cihazları bulunur. Her dedektör veya çağrı noktası kendi benzersiz adresine sahiptir, konvansiyonel sistemlerden daha az kablolama gerektirir.
Kablosuz yangın alarm sistemleri, diğer sistemlere göre daha esnek ve kurulumu çok daha hızlı, kablosuz veya pille çalışan radyo bağlantılı yangın alarm sistemleri olarak bilinirler. Kablolu kurulumlar uygun olmadığında (örn. kablolamanın yasak olduğu yerlerde) tercih edilmektedir.
Algılama cihazları ile kontrol paneli arasında kablo bulunmadığından uzun süreli kablo testlerine olan ihtiyaç da ortadan kalkmaktadır.
Kablosuz sistemlerin EN54-25 standardına uygun olması gerekmektedir. Giderek daha karmaşık hale gelen günümüzün kablosuz yangın alarm sistemleri, 1980'lerde ortaya çıkanlardan çok daha güvenilirdir ve sinyal engellemeyi ve çarpışmayı ortadan kaldırmak için çok frekanslı bağlantılara sahiptir ve yüksek bir sinyal gücü marjının korunmasına izin vermektedir.
Endüstriyel tesisler, havalimanları, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, eğitim yerleri, oteller, tüneller gibi kurum ve kuruluşların yangına karşı savunmasız kalmaması için etkin çözüm Finder yangın alarm sitemleri ile mümkündür. Güvenilir teknoloji ile can ve mal kaybını önlemek istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçin.