Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yangın algılama ve ihbar sistemleri doğru ve etkin bir şekilde kullanılabilmelidir. Bu doğru kullanım için sistemin nasıl çalıştığını bilmemizde fayda vardır. Yangın alarmını ne tetikler? Yangın alarmı nasıl çalışır? Doğru kullanım için kısa bir rehber niteliğindeki blog yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Yangın alarm sistemleri bir yangın algılama paneline sahip olmakta ve farklı algılama; butonlar, dеdеktörlеr, siren –flaşör vb. elemanlardan oluşmaktadır.

Yangın alarm sistemleri, bu elemanları aktife almaktadır. Yangın algılama ve ihbar sistemleri, konvansiyonеl ve adresli olmak üzere iki tipte kurgulanmaktadır. Konvansiyonel algılama sistemleri, küçük alanlar için oldukça uygundur. Yangının başladığı noktayı göstermez fakat algılaması ve bildirmesi tam çalışır. Adresli sistemler ise, geniş alanlarda yangının çıktığı noktayı göstermektedir. Oldukça kullanışlıdır.

Yangın algılama ve ihbar sistemleri amacının yangını söndürmek olduğunu biliyoruz. Yangına karşı alabileceğimiz en etkili önlem tabi ki yangın algılama ve alarm sistemleri kullanmak olacaktır. Yangın ortaya çıkmadan veya büyük boyutlara ulaşmadan, çevredeki ısı ve duman yükselmesini takip eden sistemler yangın algılama yapar ve yangın alarm sistemlerini çalıştırır. Olası tehlikelere karşı uyarı veren yangın alarm sistemleri yangına erkenden müdahale etmemizi, yaşanacak can ve mal kaybını olabildiğince önlememizi sağlar.

Yangın Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?

Bazı yangın algılama sistemleri sadece dumanı veya sadece ısıyı algılarken bazıları da hem ısı hem de dumanı algılamaktadır. Bir ortamda ani bir şekilde ısı veya duman yükseldiğinde ya da her ikisi de yükseldiğinde dedektör yangın alarm paneline sinyal göndermiş olur. Böylece yangın alarmı çalar. Yangın alarmı yüksek desibelli ses çıkarabildiği gibi işitme engelli kişiler için flaşörlü de olabilir. Hem flaşörlü hem de sesli alarm çeşidi de mevcuttur.

Yangın alarm sistemlerinde bir risk algılandığı zaman, sadece uyarı vererek sizleri uyarmanın yanı sıra oldukça önemli bir fonksiyonu da ilgili birimlere ulaşması; özel yazılım sistemleri sayesinde mail, telefon gibi iletişim araçları ile sizlere bilgi vermesi, itfaiye ve ambulansı yönlendirmesidir. Yanlış alarmda ise panel uzaktan susturulabilmektedir. Böylece 7/24 güvenilir teknoloji sayesinde iş yerleriniz, fabrikalarınız, canınız ve malınız güvende olacaktır.

Yangın algılama ve ihbar sistemleri tercihinizde ürünlerin sertifikalı olması oldukça önemlidir. LPCB, CPR VE CE sertifikalı ürünlerimiz için detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz hemen bizimle iletişime geçin.