Acil Yönlendirme ve Aydınlatma Sistemleri Neden Gereklidir?

Acil yönlendirme ve aydınlatma sistemleri olağanüstü durumlarda; yangın, deprem gibi felaketlerde binanın güvenlik amacıyla elektriğinin kesilmesi sonucunda, insanların tahliye edilmesinde yol gösterici olan sistemlerdir. Ayrıca Türkiye’de binaların yangından korunması yönetmeliğinde acil durum aydınlatma sistemleri zorunlu kılınmaktadır. Acil durum yönlendirme sistemleri de aynı şekilde binalarda zorunlu tutulmaktadır. Bu yönlendirmeler birden fazla çıkışa sahip binalarda insanların tahliyesini kolaylaştırmaktadır.

Acil yönlendirme ve aydınlatma sistemi kullanım yerleri nerelerdir?

Acil yönlendirme ve aydınlatma sistemleri yangın sırasında insanların bütün kaçış yollarında, toplanma için kullanılan yerlerde, yürüyen merdiven ve asansörlerde, laboratuvarlarda, jeneratör ve elektrik dağıtımı yapılan odalarda, yangın pompa istasyonlarında, kapalı otoparklarda, ilk yardım ve emniyet ekipmanlarının bulunduğu mekanlarda, yangın uyarı butonlarının ve yangın dolaplarının bulunduğu bölümlerde kullanılması zorunludur.

Acil Yönlendirme ve aydınlatma sistemi tercih eden kuruluşlar:

  • Küçük, orta veya büyük ölçekli iş yerleri,

  • Okullar, üniversiteler, etüt merkezleri ve yurtlar,

  • Oteller, butik oteller, pansiyonlar ve kamp alanları vb. tüm turistik mekanlar,

  • Alışveriş merkezleri, marketler ve giyim mağazaları,

  • Kafe, restoran gibi tüm sosyal aktivite merkezleri,

  • Kamu kurum ve kuruluş binaları,

  • Fuar, kongre, sempozyum ya da toplantı salonları ve alanları.

 Acil yönlendirme ve aydınlatma armatürleri yönetmeliği göre nasıl konumlandırılmalıdır?

  • Yönlendirme işaretleri yerden 200-240 cm yüksekliğe yerleştirilmelidir.

  • Acil durum aydınlatma sistemleri normal aydınlatmanın kesilmesi durumunda en az 60 dakika süreyle devreye girmesi zorunludur.

  • Acil durum çalışma süresinin kullanıcı yükü 200’den fazla olduğu durumlarda en az 120 dakika olması gerekmektedir.

  • Yönlendirme işaretlerinin her noktadan görülebilecek şekilde ve işaret yüksekliği 15 cm’den az olmamak üzere, azami görülebilirlik uzaklığı; dışarıdan veya kenarından aydınlatılan yönlendirme işaretleri için işaret boyut yüksekliğinin 100 katına, içeriden ve arkasından aydınlatılan işaretlere sahip acil durum yönlendirme üniteleri için işaret boyut yüksekliğinin 200 katına eşit olan uzaklık olması gerekir.

  • Acil durum yönlendirme sistemleri işaretlerinin hem normal aydınlatma ve hem de acil durum aydınlatma hallerinde kaçış yolu üzerinde bütün erişim noktalarından görülebilir olması gerekmektedir. Dışarıdan aydınlatılan acil durum yönlendirme işaretleri aydınlatmasının, görülebilen bütün doğrultularda en az 2 cd/m² olması ve en az 0.5 değerinde bir kontrast oranına sahip bulunması şarttır.

 Güvenilir teknoloji, yangın algılama ve alarm sistemleri ile Finder acil yönlendirme ve aydınlatma sistemleri hakkında bilgi almak ve bayilik başvurusu için  https://www.finder.com.tr/uye-ol/ linkini ziyaret edip yetkili satıcı veya müşteri formunu eksiksiz doldurup üye olmanız yeterlidir. Sağlıklı günler dileriz.