Yangın Alarm Sistemlerinize Hangi Sıklıkta Periyodik Kontrol ve Bakım Yaptırmalısınız?

Yangın alarm sistemleri, periyodik kontrol ve bakım sıklığı yönetmelikte (TS CEN/54-14 yangın algılama ve alarm sistemleri bölüm 14) yılda en az bir kez olacak şekilde yapılması gereken bir işlem olarak geçmektedir. Fakat tesisteki can ve mal güvenliğini göz önüne aldığımızda periyodik kontrol ve bakım sıklıkları tesise ve kullanıma bağlı değişim göstermelidir. Buna göre periyodik kontrol ve bakım sıklıklarını şöyle özetleyebiliriz;

  • Günlük kontrol ve bakım işlemi; işletme sahiplerinin kendi başına yapabileceği, profesyonellik gerektirmeyen, basit kontrolleri içerir.
  • Aylık kontrol ve bakım işlemi; genellikle arıza göstergeleri ile yedek güç kaynağı kontrolü ve testi yapılır.
  • Üç aylık kontrol ve bakım işlemi; profesyonellik gerektiren kontrolleri içermektedir. Örneğin; kontrol ve göstergelerin incelenmesi, bölgesel testler, sistem kütüğünün kontrolü, izleme ve kontrol fonksiyon testi, yapısal değişimlerin incelenmesi gibi üç aylık işlemleri içerir.
  • Yıllık kontrol ve bakım işlemi; daha çok denetimsel işlemleri içermektedir. Profesyonellik gerektiren kontrolleri içerir. Bakımların haricindeki işlemler; batarya testleri, cihazların erişilebilirliği, tüm algılayıcıların kontrolü ve sağlıklı çalıştığının denetlendiği tüm sistemi içeren bakım, kontrol ve testler yapılır.

Periyodik kontrol ve bakım çalışmaları ile ilgili Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik incelendiğinde TS CEN/54-14 ‘te yer alan hükümler uyarınca periyodik kontrol ve bakımların zorunlu kılınan bir işlem olduğunu, tüm tesislerin ve yöneticilerin bilmesi gerekmektedir. Yangın alarm sistemleri mekanizmalarının sürekli olarak bakım suretiyle işler durumda olması mecburidir. Kullanılan yangın alarm sistemi markasından bağımsız olarak, ortam koşullarından etkilenen bu sistemlerin düzenli çalışabilmeleri için belirli zaman aralıklarında periyodik kontrol ve bakım ile tüm sistemin işleyişi sürekli hale getirilmelidir.

Yangın Alarm Sistemlerinde Periyodik Kontrol ve Bakım Neden Yapılır?

Yangın alarm sistemleri cihazlarının tasarımsal olarak iç yapıları gereği düzenli olarak çalışabilmesi, sistemin süreklilik arz eden bir şekilde periyodik kontrol ve bakım yapılmasını gerekli kılmaktadır. Yangın alarm sistemleri için kullanılan duyarlı cihazlar zaman içerisinde çevresel ve iklimsel koşullar sebebiyle sorunlar çıkarabilmektedir. Bu sebeple yangın alarm sistemleri toz, nem, kirlenme gibi performansı etkileyen unsurların vereceği zararlara karşı tedbir amaçlı olarak periyodik kontrol ve bakım işlemlerine ihtiyaç duymaktadır. Periyodik kontrol ve bakım işlemleri (test ve onarım) sonucunda sistemin işleyişi, performansı incelenmektedir. Gerekli görülen bakım çalışmalarıyla yangın alarm sistemleri cihazlarının düzenli olarak işlevlerini yerine getirmeleri sağlanmaktadır.

Yangın Alarm Sistemleri Periyodik Kontrol ve Bakım Kimin Sorumluluğundadır?

Yangın alarm sistemleri cihazlarının testi, periyodik kontrol ve bakım işlemleri; bina yöneticileri veya yapı sahiplerinin sorumluluğundadır. Yapı sahipleri yazılı olarak bina yöneticilerine yangın servis sorumluluğunu devir ettiyse, sorumluluk bina yöneticisindedir. Binadaki tüm yangın alarm sistemleri ve uyarı sistemlerinin periyodik kontrol ve bakım işlemlerini yaparak, işler halde tutmak bina yöneticileri açısından aksatılmaması gereken bir durumdur. Bu bakımları da bir önceki blog yazımızda belirttiğimiz gibi; profesyonel, yetkili ve alanında uzman firmalara yaptırmalıdır.

Finder olarak, tüm markalı yangın alarm ve algılama sistemleri için periyodik kontrol ve bakım hizmetimiz ile Türkiye’de yüzlerce kurumun, binlerce binasına hizmet veriyoruz. Türkiye’nin her köşesine periyodik kontrol ve bakım servisimiz bulunmaktadır. Sizler de tesislerinizde yangın algılama ve alarm sistemleriniz için periyodik kontrol ve bakım süreçlerini uzman ekibimiz ile birlikte yürütebilirsiniz. İletişim formunu doldurarak bizlere ulaşabilirsiniz.